Door het gladde oppervlak is MDF een zeer geschikte als drager van fineer. MDF platen beplakt met fineer zijn een goedkoper alternatief voor massief houten panelen. Fineer is heel dun hout met een dikte van 0,6 tot enkele millimeters. Er wordt een onderscheid gemaakt in gezaagd fineer , schilfineer en snijfineer.

Gezaagd fineer heeft bij duurdere houtsoorten de voorkeur, ondanks het verlies van hout door de zaagsnede. Bij zagen blijft de vlamtekening  het beste bewaard.
Schilfineer wordt vooral gebruikt voor het maken van triplex en multiplex. In een grote draaibanken worden boomstammen geschild, waardoor er grote lengtes ontstaan.
Snijfineer, ook wel edelfineer, wordt van stukken boomstam afgestoken. De vlamtekening in het hout blijft zo bewaard. Deze methode is voordeliger dan zagen. Dit wordt gebruikt bij de fabricage van meubelen en deuren.

Voor het verlijmen van het fineer op MDF wordt ureumformaldehydelijm of polyvinylacetaatlijm gebruikt. Vervolgens worden de platen geperst bij een temperatuur tussen de 70 en 100 graden Celsius. Als het beplakken zorgvuldig gedaan wordt dan is het is niet van echt hout te onderscheiden. Het wordt toegepast in tafelbladen, deuren, kasten, ladefronten, vaak in combinatie met een massieve houten kantlat.

MDF met fineerPapieren en kunststof folies zijn zeer geschikt voor het afwerken van MDF. Deze folies worden vooral toegepast in de meubelindustrie en bij het maken van keukens.  Er zijn een aantal methodes voor het aanbrengen van de folies op MDF platen, maar doorgaans komt het er op neer dat de er ureumformaldehydelijm of epoxyhars op het MDF wordt aangebracht waarna de folie wordt aangebracht en door middel van een pers wordt aangedrukt. Vaak wordt er in de pers ook verwarmd, zodat de lijm uithardt.

Een methode die gebruikt wordt voor het aanbrengen van folie op geprofileerd MDF is het membraanpersen.  Dit kan onder andere gebruikt worden voor het ommantelen van bijvoorbeeld keukenkastdeuren.  De pers waarmee dit gedaan wordt heeft een flexibele plaat waardoor de folie in de profileringen van het MDF gedrukt wordt. Zo is het ook mogelijk om de randen van het MDF af te werken. Door de folie te verwarmen wordt deze flexibel en zo is het ook mogelijk om relatief scherpe randen en smalle groeven af te werken.

Relatief nieuw is het MDF met lakdraagfolie. Deze gladde folie dient als basis voor een laklaag, waardoor gronden van de plaat niet meer nodig is. Even schuren van het oppervlak voor het afschilderen is voldoende. De lakdraagfolie voorkomt dat de verf door het MDF geabsorbeerd wordt en zorgt voor een mooi glad en gelijkmatig resultaat. De gezaagde kanten moeten natuurlijk nog wel gegrond worden. MDF met lakdraagfolie wordt binnenshuis toegepast onder droge omstandigheden. De folie wordt niet alleen op platen aangebracht. Radiatorombouwen en plinten hebben vaak ook al een basislaag van lakdraagfolie.