Vochtbestendig MDF, ook wel watervast MDF genoemd, is geschikt voor binnentoepassingen waarbij de relatieve luchtvochtigheid maximaal 80% bedraagt gedurende korte perioden. De plaat is gemaakt met vochtbestendige lijmsoorten zoals ureumformaldehydelijm. Daardoor is de zwelling bij blootstelling aan vocht minder dan bij normaal MDF en ook de sterkte neemt minder af.

In EN 622-5 worden twee soorten vochtbestendig MDF onderscheiden: MDF.H voor normale toepassing onder vochtige omstandigheden en MDF.HLS voor constructieve toepassing. Het bekendste zijn de groenkleurige V313 platen, al dan niet voorzien van lakdraagfolie.
Vochtbestendig MDF wordt onder ander gebruikt voor keukens, badkamermeubels, vloeren, vensterbanken, plinten en architraven.

vochtbestendig_MDFMDF Exterieur is een speciaal soort vochtbestendig MDF, watervast gelijmd MDF voor buitentoepassingen. Dit MDF is bestand tegen weersinvloeden en is daarbij sterker dan normaal MDF. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar met uiteenlopende levensduur van 10 tot 50 jaar. Deze levensduur is vaak alleen haalbaar bij een toepassing van een goede coating. Lees daarom altijd de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant of leverancier. Een levensduur van 50 jaar is extreem lang voor plaatmateriaal en staat daarmee gelijk aan de duurzaamheid van teakhout.

MDF Exterieur wordt toegepast in speeltoestellen, in geveltimmerwerk, als gevelbekleding en in kozijnconstructies. Daarnaast wordt het gebruikt bij natte binnentoepassingen waar normaal vochtbestendig MDF niet voldoet, zoals in zwembaden en badkamers.