Zagen
MDF is makkelijk te zagen, zowel met een handzaag als met een cirkelzaag. De hoge dichtheid in combinatie met de grote hoeveelheid lijm in MDF leidt tot een hogere slijtage dan bij het zagen van hardhout. Gebruik van hardmetalen zaagbladen is daarom aan te raden. Zaagbladen met fijne tanden geven het beste resultaat; je krijgt dan een mooie strakke zaagsnede. Bij machinaal zagen kan het MDF verbranden als men de zaag te langzaam door de plaat beweegt. Te snel geeft weer een ruwe zaagsnede. Voor ronde vormen is een decoupeerzaag zeer geschikt, maar kies wel een voor MDF geschikt zaagblaadje, dus niet te grof.

zagen van MDFFrezen
MDF laat zich eenvoudig profileren met bijvoorbeeld een bovenfrees of een CNC-machine. De mogelijkheden zijn groot en het resultaat is glad af te werken zonder veel schuur- en plamuurwerk. Voor strakke profileringen en scherpe lijnen zijn hardmetalen freesjes de beste keuze. Scherpe hoeken en randen beschadigen echter wel snel en verf hecht niet goed op scherpe hoeken. Daarom is het aan te raden randen een minimale radius van 3 mm te geven. Ook bij frezen is de juiste snelheid belangrijk: te langzaam frezen zorgt voor verbranding, te snel frezen voor ruwe randen. Voor een nog scherpere profilering kan ook gekozen worden voor HDF, een hardere versie van normaal MDF. HDF bevat meer vezels en heeft daardoor een hogere dichtheid.

Houtstof
Bij het zagen en frezen van MDF komt veel houtstof vrij. Neem daarom passende maatregelen om dit op te vangen, zoals het gebruik van stofafzuiging op zaag- en freesmachine en draag persoonlijke beschermingsmiddelen. Gebruik ook scherpe zaagbladen en frezen, omdat dit zorgt voor minder houtstof.