Een mooi eindresultaat bij het lakken of schilderen van MDF valt of staat met een goede voorbereiding. De eerste stap in de voorbereiding wordt vaak vergeten, maar is misschien wel de belangrijkste bij het schilderen van MDF: het ontvetten van de te schilderen oppervlaktes. Bij de productie van MDF wordt vaak een kleine hoeveelheid paraffine toegevoegd en dat is een vettige substantie (kaarsvet). Vet en verf gaan niet goed samen, waardoor de verf bijvoorbeeld niet goed hecht of droogt en er rare vlekken in het geschilderde oppervlak ontstaan. Voor het ontvetten van MDF kun je thinner, speciale MDF-doekjes en MDF reiniger gebruiken. Dit is allemaal verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Na het ontvetten volgt het schuren. MDF is van zichzelf al vrij glad, maar het is toch aan te raden de oppervlaktes met een heel fijn schuurpapier (korrel 160 of kleiner) te schuren. Zeker wanneer het de bedoeling is  om het MDF met hoogglansverf af te lakken. De kopse kanten of andere bewerkte stukken van MDF moeten sowieso goed geschuurd worden.

schilderen van MDFNa nog een keer ontvetten en stofvrij maken kan dan de eerste laag grondverf aangebracht worden. Grondverf is belangrijk, want het vermindert de zuiging van het MDF. Je voorkomt zo dat de verf snel in het MDF trekt. Normale grondverf volstaat, maar voor het schilderen van de kopse kanten van het MDF kan bij de eerste laag beter verdunde grondverf gebruikt worden. Dit dringt dieper in de plaat door en vermindert daardoor nog beter de zuiging. Er bestaat ook speciale MDF grondverf of MDF-sealer voor de randen, maar een paar lagen al dan niet verdunde grondverf op de kopse kanten geeft hetzelfde resultaat. Bij grote platen MDF is het belangrijk om op de achterkant ook grondverf aan te brengen. Zo voorkom je namelijk dat de plaat krom trekt. Brengen de verf gelijkmatig aan met een verfroller. Na het drogen van de grondverf wordt er licht geschuurd met een fijn schuurpapier en stofvrij gemaakt.

De tweede laag grondverf kan dan opgebracht worden. Voor de kopse kanten is het misschien wel nodig om nog een derde keer grondverf aan te brengen. Voor een strak resultaat worden de kopse kanten ook wel geplamuurd. Na nogmaals licht schuren met fijn schuurpapier (korrel 240) en stofvrij maken is het MDF klaar om af te schilderen.

Schilderen van MDF kan met verf op terpentinebasis (alkyd) en met verf op waterbasis (acrylaat). Deze verven zijn te koop bij bouwmarkt en verfwinkel. Andere verven zoals tweecomponenten polyurethaanlak zijn ook geschikt, maar duurder en minder goed verkrijgbaar. Pas je grondverf wel aan op het soort aflak dat je koopt. Er zijn ook universele grondverven die als basis kunnen dienen voor zowel acrylaat- als alkydverf. Het beste resultaat krijg je met een vachtroller. Schuimrollers geven vaak een sinaasappelhuidje als resultaat. Om te voorkomen dat de vachtroller pluisjes afgeeft kun je deze eerst beplakken met schilderstape. Bij het verwijderen hiervan blijven de losse pluisje op de tape achter.

Breng de verf gelijkmatig in banen op met de roller. Rol de verf goed uit en probeer aanzetten te vermijden. Oefening baart kunst, ook hier. Verf op waterbasis droogt snel en laat daarom ook snel strepen achter. Bij alkydverf is de droogtijd langer waardoor de verf ook beter vloeit. De kans op strepen is daardoor een stuk kleiner. Zet grote stukken MDF rechtop bij het afschilderen en drogen. Zo komt er minder stof op.

Meestal dekt de eerste laag niet voldoende. Schuur na het drogen licht met fijn schuurpapier (korrel 240 of fijner) en maak goed stofvrij. Lak nogmaals af. Voor een nog mooier resultaat met diepere kleuren wordt soms een derde laag aangebracht.