HDF is een doorontwikkeling van MDF en heeft verbeterde eigenschappen. HDF is de afkorting van High Density Fibreboard. Het is geen merknaam maar een soortnaam. Het heeft een hogere dichtheid dan normaal MDF, namelijk 700 tot 800 kg/m3. Het bevat meer en kleinere vezels per m3 en wordt onder hogere druk geperst. HDF-platen hebben daardoor hogere mechanische eigenschappen dan normaal MDF, zoals een hogere uittrekweerstand van schroeven en een hogere buigsterkte.

HDF is geschikt voor binnentoepassingen en heeft dezelfde kenmerkende bruine kleur als normaal MDF. Het is verkrijgbaar in de meest gangbare diktes en plaatafmetingen, met FSC en PEFC keurmerk.

HDF wordt gebruikt voor laminaatHDF is door de hogere dichtheid nog beter te bewerken. Profileringen zijn daardoor nog scherper te maken. Door de lagere absorptie dan bij normaal MDF is een goede verfafwerking mogelijk. HDF is daardoor zeer geschikt voor het maken van bijvoorbeeld keukendeurtjes. Verder wordt het onder andere ook toegepast als drager van de toplaag in laminaatvloeren, waarin het door het hogere gewicht ten opzichte van normaal MDF ook een hoger geluiddempend effect heeft. Dit type HDF voor de toepassing in laminaat heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.

Naast bovengenoemde toepassingen wordt HDF ook gebruikt voor deuren, meubels, wand- en plafondpanelen en in de interieurbouw. Vanwege het hogere gewicht kan brandvertragend MDF kan ook gezien worden als een soort HDF maar dan met verbeterde brandwerende eigenschappen ten opzichte van normaal MDF.