MDF platen worden aan het einde van het productieproces met een korrel 120 tot 160 geschuurd. Het oppervlak is hierdoor al zo glad dat het zeer goed afgewerkt kan worden met lak of dat het beplakt kan worden met bijvoorbeeld een folie. Bij een afwerking met een lak of verf is het beter nog eens te schuren met fijner schuurpapier (korrel 160 tot 240). Het heeft de voorkeur om grote oppervlakten machinaal te schuren.

Vergeet in ieder geval nooit het MDF te ontvetten voordat u met schuren begint. De vettige waslaag op de platen moet verwijderd worden. Dat ontvetten kan met een speciale MDF reiniger, verkrijgbaar bij de bouwhandel. Ontvet u het MDF niet dan zal de verf niet goed hechten.

schuren van MDFSchuren van gezaagde en geprofileerde kanten is erg belangrijk voor een gladde afwerking. Bij het zagen en frezen gaan de vezels namelijk overeind staan. Wordt dit niet gedaan dan ontstaat er na het lakken een ruw oppervlak. Voor het schuren met de hand kunnen het beste flexibele schuurblokken gebruikt worden. Normaal schuurpapier heeft als groot nadeel dat het de randen afvlakt.

Bij het schuren van MDF komt veel houtstof vrij. Dit is schadelijk voor de gezondheid. Werk daarom bij machinaal schuren zo veel mogelijk met stofafzuiging en draag bij het schuren met de hand een mondkapje of stofmasker.