De eigenschappen van standaard MDF zijn afhankelijk van de kwaliteit van de grondstoffen, de productiewijze en de dichtheid. Standaard MDF heeft een dichtheid van rond 650 tot 800 kg/m3. MDF met een volumieke massa van meer dan 800 kg/m3 wordt HDF genoemd, MDF met een volumieke massa van minder van minder dan 550 kg/m3 valt in de groep van licht MDF.
Belangrijk is te vermelden dat de volumieke massa gemeten over de dikte van een plaat niet gelijk is. Bij het persen worden de buitenste vezels meer verdicht. Daardoor is de kern van dikkere platen MDF iets losser van structuur dan de buitenzijde. Zeker bij het schilderen van MDF is dit goed merkbaar. De kopse kanten absorberen de verf snel.
MDF heeft een grote buigsterkte en een hoger breekpunt dan hout. Maar bij een langdurige (zware) belasting treedt er wel een blijvende vervorming op. Bij toepassing van MDF als bijvoorbeeld kastplanken kunnen deze gaan doorbuigen. Standaard MDF is niet geschikt voor constructieve toepassingen, dat wil zeggen dat het niet gebruikt kan worden in dragende constructies. Hier is constructief MDF voor ontwikkeld (MDF-LA en MDF-HLS).
Hout en plaatmateriaal krimpen en zwellen onder invloed van het vochtgehalte in de lucht en de temperatuur. MDF is hiermee door de gelijkmatige opbouw redelijk stabiel ten opzichte van massief hout. Door toepassing van afwerkingslagen worden de invloeden van vocht nog meer beperkt. Maar standaard MDF is niet geschikt voor toepassingen onder vochtige omstandigheden of buiten. Daar zijn diverse soorten watervast MDF voor ontwikkeld.
MDF heeft een hogere weerstand tegen het uittrekken van schroeven dan andere plaatmaterialen. Het heeft een hoge slijtvastheid en is het makkelijk te bewerken. Vooral dat laatste maakt het tot een populair plaatmateriaal met ontelbare toepassingen in de bouw, de meubelindustrie en de interieurbouw.
De brandwerendheid van standaard MDF is laag. Het valt in klasse D en het brandgedrag komt overeen met naaldhout. Impregneren van MDF met een brandvertragend middel is mogelijk, maar het is beter om brandvertragend MDF toe te passen wanneer een hogere brandwerendheid nodig is.
Standaard MDF platen zijn verkrijgbaar in de afmetingen 2440 x 1220 mm en 3050 x 1220 mm met een dikte 6, 9, 12, 15, 18, 22, 25, 30 en 38mm. De meeste fabrikanten kunnen afwijkende maten en diktes op aanvraag leveren. Dit is dan alleen mogelijk bij een afname van een grote hoeveelheid.