Brandvertragend MDF wordt gebruikt op plaatsen waar verhoogde eisen worden gesteld aan de brandveiligheid en waar normaal MDF niet voldoet. Brandvertragend MDF heeft een hogere volumieke massa dan normaal MDF, maar lichtere versies zijn ook verkrijgbaar.

De platen zijn toepasbaar in droge ruimtes en net zo makkelijk te verwerken als normaal MDF. De platen zijn herkenbaar aan de roze of licht rode kleur.

brandvertragend MDF

Brandvertragend MDF ontstaat door brandvertragende zouten toe te voegen aan de vezels tijdens het productieproces. De zouten zorgen voor een lage bijdrage tot brandvoortplanting en een lage rookontwikkeling. De meeste fabrikanten hebben een brandvertragende plaat in het leveringsprogramma, meestal ook leverbaar met FSC of PEFC keurmerk. De brandvertragende en mechanische eigenschappen zijn verschillend per producent. Ze vallen zonder uitzondering in de E1-klasse met een laag formaldehydegehalte en worden ingedeeld in brandklasse B of C. Testrapporten zijn opvraagbaar bij fabrikant en leverancier.

Diverse oppervlakte afwerkingen zijn mogelijk, waarbij wel rekening gehouden dient te worden met de richtlijnen van de fabrikant. Dit om te voorkomen dat de brandwerende eigenschappen afnemen door de afwerklaag. Een belemmering hoeft dit niet te zijn, want er is een ruime keuze in brandwerende verven met identieke eigenschappen aan de reguliere verven.

Toepassingen voor brandvertragend MDF zijn wand- en plafondbekleding, scheidingswanden, deuren, meubilair, interieurinrichtingen, scheepsbetimmeringen. Toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, openbare gebouwen, ziekenhuizen, bioscopen en de scheepsbouw.