De keuze in soorten MDF is groot. Bij de introductie van MDF in de jaren 70 was er alleen standaard MDF te koop. Toen de populariteit van MDF toenam in de jaren 90 gingen fabrikanten ook andere soorten MDF ontwikkelen. Tegenwoordig is er voor bijna elke toepassing wel een oplossing.

Standaard MDF is ruim verkrijgbaar in diverse diktes. Het is geschikt voor allerlei binnentoepassingen. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan meubels, interieurbetimmeringen, plinten en architraven. Voor toepassing onder vochtige omstandigheden en buiten is het niet geschikt.

soorten MDFBij de productie van MDF wordt formaldehydelijm gebruikt. Formaldehyde kan onder bepaalde omstandigheden in beperkte hoeveelheden als gas vrijkomen. Dit gas is schadelijk voor de gezondheid. Normaal MDF voldoet aan de eisen die gesteld worden aan het formaldehydegehalte en kan toegepast worden in ruimtes waar voldoende ventilatie aanwezig is. Voor toepassingen in ruimtes met weinig ventilatie, een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur is MDF met een laag formaldehydegehalte ontwikkeld.

Voor toepassing onder vochtige omstandigheden is vochtbestendig MDF ontwikkeld. Het wordt gebruikt voor keukens, badkamermeubels, vloeren, vensterbanken, plinten en architraven. In het rijtje met soorten MDF neemt het MDF voor buitentoepassingen een speciale plaats in. Deze watervaste plaat is relatief nieuw en heeft bij een juiste verwerking een levensduur tot 50 jaar. Hiermee is het net zo duurzaam als teakhout.

Brandvertragend MDF is ontwikkeld voor toepassingen waarbij hogere eisen worden gesteld aan de brandveiligheid. Standaard MDF is in die gevallen niet geschikt, want het heeft een lage brandwerendheid.
Brandvertragend MDF is op dezelfde manier te bewerken en af te werken als normaal MDF en wordt gebruikt als wand- en plafondbekleding, voor scheidingswanden, deuren, meubilair en interieurinrichtingen.

High Density Fibreboard (HDF) heeft hogere mechanische eigenschappen dan normaal MDF. De vezels worden tijdens de productie onder hogere druk samengeperst waardoor HDF een hogere dichtheid heeft dan standaard MDF. Het is geschikt voor binnentoepassing onder droge omstandigheden.